Kies & Klik – Biblionet Drenthe bouwt smakelijke jeugdcatalogus!

In 2007 heeft Bibliotheek Borger-Odoorn in samenwerking met de school en gemeente Borger-Odoorn subsidie aangevraagd bij de provincie Drenthe voor een nieuw bibliotheekproject. Een webcatalogus voor de jeugd, met daarnaast nog een variant voor Makkelijk Lezen Punten/Pleinen. De provincie heeft die subsidie gegeven om in de St. Josephschool een eigen bibliotheek te realiseren. De school zit ver van de bibliotheek in Valthermond en er is ook geen bibliobushalte. Om er toch voor te zorgen dat de leerlingen kunnen (leren) lezen, werkstukken kunnen maken, spreekbeurten kunnen houden en niet vergeten voorgelezen kunnen worden,is er een bibliotheek in de school. Leerlingen kunnen op de computer zoeken wat voor leuke boeken er zijn om te lezen. Ze kunnen op school leesboeken lenen uit de kasten die in de school staan. Als ze andere boeken nodig hebben voor werkstukken of spreekbeurten, dan kunnen ze die aanvragen via de computer. Bibliotheek Valthermond zorgt er voor dat die aangevraagde boeken op school komen. Iedere leerling heeft zijn/haar eigen pasje, zodat de bibliotheek ook weet wie een boek leent of aanvraagt. Voor het uitlenen van de boeken en hulp bij het aanvragen van de materialen helpen, eens per week, ouders.

‘Kies & Klik’ heet de webcatalogus. Kinderen kunnen in deze webcatalogus iets opzoeken zonder dat ze een zoekterm hoeven te typen. Zie de bijgaande afbeelding voor een eerste indruk.

Aanleiding voor de ‘Kies & Klik’ is het project Schoolbieb Zandberg, een piepklein dorp onder de rook van Musselkanaal. De bibliotheek van Borger-Odoorn heeft in de school van Zandberg een bestelbieb-achtige voorziening opgezet. Dat wil zeggen: een uitleenpunt in school met een ‘etalage-collectie’ die vaak wisselt en ruime reserveermogelijkheden voor kinderen.

Biblionet Drenthe zorgt voor de bijbehorende internetpagina van de bibliotheek met daarbij een prachtige nieuwe webcatalogus voor kinderen.